HTML

Szeged 2010

Szegeden idén is a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár koordinálja a 81. Ünnepi Könyvhetet.

Utolsó hozzászólások

Címkék

Összes címke

Hírforrás

Bencsik Orsolya: Kékítőt old az én vizében

2010.05.23. 01:20 :: Somogyi-könyvtár

A vajdasági származású Bencsik Orsolya első, verses-novellás kötetének bemutatója (Újvidék, Fórum Kiadó)
Beszélgetőtárs: Orcsik Roland (SZTE BTK)

"A szövegeim jó része a mosásról szól, nevezhetjük ezt a kötetem egyik szervezőelvének is.
Mindennek középpontjában a szubjektum áll, őt próbálom asok élmény, tapasztalás közben tisztára mosni, patyolatra, ahogy azt József Attila anyja teszi a lepedőkkel. És ez a "szubjektum-mosás" az intim,magánéleti szférán át, a családban betöltött pozíción és a szerelmi kapcsolatokon keresztül próbál eljutni egy teljesen steril énig, ami már acélkitűzés elején eleve kudarcra van ítélve.
Ennek másik szintje a szövegek,az irodalmi hagyomány átmosása is. Ezért is használok olyan sok intertextet. Így jött létre tehát a kötetben levő négy ciklus: a Csalá(r)dtörténetek (melynek a neve már eleve beszédes), A szöveg öröme (mely az énre rárakódott szövegélmények mentén strukturálódik), a Nem jó nem ölteni testet (mely azén testélményével, testtapasztalatával, illetve testkeresésével foglalkozik)és az Egy bizonytalan lady e-mailjeiből (melyben javarészt olyan levelek olvashatók, melyeknek alapproblémája az emlékezés, a történetmesélés és azén identitáskeresése).
De arra is törekedtem, hogy a ciklusokon belül a szövegek egymásba folyjanak, egymásból építkezzenek." (részlet a szerzővel készített, az Irodalmi Jelen honlapján közölt Gazsó Hargita-interjúból)

 

 

 

A vajdasági származású Bencsik Orsolya első, egyszerre verses-, illetve novelláskötete, a Kékítőt old az én vizében 2009-ben jelent meg az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában, melyért Sinkó-díjat kapott. Az idén szerez diplomát az SZTE BTK magyar-filozófia szakán.  

 

 

  • Helyszín: Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 12.)
  • Időpont: 2010. június 9. (szerda) 19:00

 Kapcsolódó információk:
A 81. Ünnepi Könyvhét programjai a Grand Caféban - programfüzet
A 81. Ünnepi Könyvhét programjai a Grand Caféban - plakát
Bencsik Orsolya: Kékítőt old az én vizében - a Grand Café fotói

Szólj hozzá!

Címkék: orcsik roland

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvhetszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr302024304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása