HTML

Szeged 2010

Szegeden idén is a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár koordinálja a 81. Ünnepi Könyvhetet.

Utolsó hozzászólások

Címkék

Összes címke

Hírforrás

A Matija Gubec Horvát Kulturális Oktatási Társaság tánccsoportjának bemutatkozó műsora

2010.05.23. 21:45 :: Somogyi-könyvtár

A tavankúti Matija Gubec Horvát Kulturális Oktatási Társaság tánccsoportjának bemutatkozó műsora

A Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a „Dugonics András” Horvát-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület alaptevékenységével összhangban, amely a horvát kultúra és hagyományok bemutatása és ápolása, ez alkalommal is egy nagyszerű folklór együttest mutat be Szegeden.
Meghívásukra a tavankúti „Matija Gubec” Horvát Kulturális Oktatási Társaság tánccsoportja a Könyvhét alkalmából a Dugonics téren mutat be programot a szegedi közönségnek.
Arról, hogy Tavankút a történelem folyamán milyen jelentős szerepet töltött be a bunyevác kultúra ápolásában, már 1936-ban írtak a Suboticka Danica című folyóiratban, a faluház megnyitása alkalmából. A „Matija Gubec” Horvát Kulturális Oktatási Társaság 1946-ben alakult a Vajdaságban, Tavankúton.
Fő támogatói az akkori falusi tanító Vetyeszlav Omahen és Ivan Prcic, nagybirtokos voltak. Az egyesület színjátszói kezdetben rövid népi színjátékokat mutattak be a faluban és környékén, később tevékenységük a folklór, képzőművészeti és a tamburica szakkörrel bővült.
Működésük célja a zenén és táncon túl, a bunyevác horvátság szokásainak, hagyományainak bemutatása. 1952-től a társaság keretében könyvtár is működik. Fennállásuk óta számos hazai és külföldi fesztiválon, fellépésen vettek részt, melyek közül a legjelentősebb a zágrábi Nemzetközi Folklór Fesztivál 1966.-ban. Ma az Egyesületnek kb. 400 tagja van és hat szakkör keretében tevékenykednek: néptánc, tamburica, szalmafonó, színjátszás, irodalom-újságírás illetve informatika. Nagyrészt a társaság működésének köszönve Tavankút 2002-ben elnyerte a „Leg-falu” címet, melyet a Horvát Kivándorlók Szövetsége  ítél oda az anyaországon kívül élő horvátságnak, a horvát kultúra és hagyományok ápolásában elért eredményeiért.
A legismertebb folklór rendezvény az aratóünnep, a „Duzijanca”, ahol az egyesület minden köre részt vesz, legismertebbek a szalmafonók alkotásai és képei, melyeket hagyományosan a szabadkai városháza előterében mutatnak be. 

  • Helyszín: Dugonics tér
  • Időpont: 2010. június 5. (szombat) 17:00

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvhetszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr572026180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása