HTML

Szeged 2010

Szegeden idén is a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár koordinálja a 81. Ünnepi Könyvhetet.

Utolsó hozzászólások

Címkék

Összes címke

Hírforrás

Mikola Gyöngyi: A véső nyoma

2010.05.24. 09:40 :: Somogyi-könyvtár

Mikola Gyöngyi Szegeden élő irodalomkritikus A véső nyoma című esszékötetének bemutatója (Kijárat Kiadó)
A szerzővel Orcsik Roland (SZTE BTK) beszélget.

A tanulmány- és esszékötet válogatást nyújt a szerzőnek az elmúlt 15 évben írt főleg kortárs magyar irodalmi tárgyú munkáiból.
A könyv annak a személyes és intellektuális folyamatnak a dokumentuma is, melynek végeredménye a „könyvtár egyesítése”, vagyis az ún. „határon túli” és „anyaországi” magyar szépirodalom külön polcainak megszüntetése, integrálásuk az abc rendjében. Ehhez a szellemi integrációhoz, szinkron látásmódhoz arra is szükség volt, hogy az írások szerzője ne csak az egyes alkotók, hanem a különböző műfajok, beszédmódok és művészeti ágak közötti átjárókat is felfedezze.
Emiatt a „határjáró” gyakorlat miatt, a kisebbségi (vajdasági, ex-jugoszláv) és többségi kultúra szimultaneitásának tapasztalata következtében a kötet írásai nem illeszthetők be egyetlen elméleti irányzat vagy iskola keretei közé sem, szerzőjük leginkább a „liberális” megközelítés hívének tartja magát, egy olyan „személyes tudományosságénak”, mely egyesíti az olvasó saját aktuális problémafölvetéseit a mű szempontjából releváns szakmai megközelítésekkel.
A könyvben többek között Mészöly Miklós, Domonkos István, Esterházy Péter, Darvasi László, Danilo Kiš, Vladimir Nabokov prózájáról, Koncz István, Borbély Szilárd, Varga Mátyás, Villányi László költészetéről, az esszé és kritika műfaji kérdéseiről olvashatunk, és külön fejezet foglalkozik Tolnai Ottó munkásságával. mintegy előző könyvének (A Nagy Konstelláció. Kommentárok Tolnai Ottó poétikájához. Pécs, 2005.) közvetlen folytatásaként. (Kijárat Kiadó, Budapest, 2010.)

Mikola Gyöngyi (kritikus, irodalomtörténész) Győrött született, Szeged-Szőregen él, az SZTE BTK Médiatudomány Tanszékének munkatársa. A kortárs magyar irodalomra, annak tendenciáira az egyik legérzékenyebben reagáló kritikus, a vajdasági irodalmi-szellemi élet avatott hazai ismerője és közvetítője. Írásaiban reflektál a kortárs színház, film és képzőművészet jelenségeire is. Az elsőkönyves prózaíróknak évente díjat ítélő Bródy Sándor Alapítvány kuratóriumának tagja.  

  • Helyszín: Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 12.)
  • Időpont: 2010. június 4. (péntek) 19:00

Kapcsolódó információk:
A 81. Ünnepi Könyvhét programjai a Grand Caféban - programfüzet
A 81. Ünnepi Könyvhét programjai a Grand Caféban - plakát

Szólj hozzá!

Címkék: orcsik roland

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvhetszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr612026823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása